Thailand en Cambodja

Op 15 juli 2011 gingen we op vakantie naar Thailand en Cambodja. Een lang gekoesterde wens om Angkor wat te zien ging in vervulling! Dit is de route die we gevolgd hebben.


We hebben losse onderdelen geboekt bij 333travel.nl waar we erg tevreden over waren! Daisy van reisburo de Wit in Rosmalen, heeft ons goed geholpen, bedankt Daisy!!!

15 juli Bangkok

Met de Sky train naar het hotel, goed te doen en niet duur. We sliepen in Het Eastin makkassan Hotel waar ook het hoofdkantoor van 333travel is. Erg mooi hotel, een oase van rust. Hoe anders zijn de straten eromheen. Zoveel geuren,mensen indrukken… Bangkok is echt een grote stad!

16 juli Bangkok

Het is vandaag een nationale feestdag, daardoor is het erg druk bij alle tempels, iedereen wil een wierrookje op steken en een rondje lopen… Leuk om mee te maken. We zijn ook even op de weekend-market geweest, hier verkopen ze echt alles, van haarspeldjes tot kleding van houtsnijwerk tot levende puppies, konijnen fugu-vissen, echt alles.

17 juli Phnom Penh

Vandaag gaan we met het vliegtuig naar Phnom Penh, eerst weer met de sky-train, echt handig! Als we met een Tuk-tuk naar ons hotel gaan (Phnom Penh hotel) zien we vooral heel veel brommers, zwaaiende mensen (zoveel toeristen komen hier nog niet) die pyjama’s aan hebben. Ook valt op dat hier weinig hoogbouw is. We bezoeken de night-market waar iemand veel te hard door een microfoon staat te schreeuwen en op het etensplein iedereen gewoon op de grond zit te eten. Echt een goede sfeer. ’s Avonds is er in de lounge van het hotel een live band, je mag verzoekjes doen… “Kedeng, kedeng” van Guus Meeuwis kennen ze niet… lol

18 juli Chi Phat

We worden op gehaald bij het hotel door een chauffeur die geen Engels spreekt en rijdt (hoe kan het ook anders iedereen rijdt er hier mee) in een Toyota Camry… Na een paar uur rijden stoppen we bij een soort weg restaurant. We hebben nog niet zoveel honger. Na weer een uur rijden stoppen we bij de rivier waar iemand op ons staat te wachten met mijn naam op een bord geschreven, erg grappig. Ook deze meneer spreekt geen woord Engels, hij pakt onze koffer uit de auto, en zet hem in een wankel motor bootje. Wij stappen (nou ja stappen, meer kruipen) ook in het bootje.

Na een uur begint het ineens te plenzen, gelukkig heeft onze kapitein een paraplu voor ons. Na 3 uur meren we aan bij een golfplaten huisje op palen. Het is niet helemaal duidelijk voor ons waar we heen moeten… Gelukkig lopen er wat mensen die de richting in wijzen waar we naartoe moeten. We zien het kantoor van CBET waar we ons moeten melden.

Een 3 tal dames (die ook geen woord Engels spreken) wijst ons een gedekte tafel met een heerlijke lunch. Later komt er gelukkig iemand die Engels spreekt en met ons doorneemt wat de bedoeling is van onze Eco tour. We gaan straks nog een eindje fietsen, we slapen bij mensen thuis een van de dames zwaait naar ons šŸ™‚ bij haar in huis slapen we straks. We krijgen een lijstje met spullen die we de volgende dag mee moeten nemen als we naar het Veal Ta Prak meer gaan. We moeten niet vergeten om een lange broek aan te doen vanwege de BLOEDZUIGERS IEUW!!!!! Nou ja, we zullen het wel overleven. De rest van onze spullen kunnen we op het kantoor achterlaten.

We leggen onze spullen voor nu even bij onze “Homestay” en krijgen van een gids een mountainbike, ja, echt iets voor mij… nou ja het zal wel niet heel erg ver zijn?! Marcels remmen deden het helemaal niet, dus dat was best spannend. Onze gids stelt voor om links af te gaan door een diepe modderpoel van een halve meter diep, nou mij niet gezien hoor! verzin maar wat anders. We gaan naar een waterval die wel echt heel mooi is. We zijn best moe als we terug komen.

19 juli Chi Phat

Al heel vroeg in de morgen moeten we ons melden bij het CBET kantoor… We moeten bij het verlaten van de homestay wel uitkijken dat we niet over de koeien en varkens struikelen lol!

We gaan in een nog kleiner bootje weer de rivier op, het uitzicht is echt heel mooi! Ochtendmist en een opkomende zon prachtig. We stappen halverwege over in een nog kleiner (nog wankeler) bootje, ik hoop dat ik er niet uit val. Het is geen gemotoriseerd bootje meer, dus je kunt nu ook alle geluiden horen. We zien veel vogels en een paar apen. We stappen uit op een soort strandje. Nu gaan we de Jungle in waar we ook gaan overnachten, we hebben allebei een rugzak met zo’n 6 kilo erin, oops daar hadden we niet op gerekend, afzien dus. Maar we mogen niet klagen, onze gids en kok moeten ook nog eens al het eten mee sjouwen.

Het is best klimmen en klauteren voordat we op de plaats zijn waar we overnachten. Onderweg maakt onze kok nog een heerlijke lunch, het begint te regenen, maar ach.. Mijn schoenen zitten vol met bloedzuigers, maar met een stokje kun je ze er vanaf wippen. Even oefenen en dat lukt aardig. Ik dacht altijd dat die dingen in het water zaten, nou mooi niet!

Na de lunch moeten we door een rivier waden, hmmm nu heb ik natte voeren. Dat loopt niet zo fijn… ’s avonds komen we aan op onze slaapplaats, een soort overdekt bamboehutje waar je je slaapzak kunt op hangen. Ik ben bekaf en kletsnat van het zweten, nah op een gegeven moment maakt het je niet meer uit. Ik slaap als een roos, maar het wordt wel koud. Het is echt donker hier!

20 juli Chi Phat

Vandaag staat er weer een dag lopen op het programma. Al snel komen we bij het meer aan. Waar we blijkt doorheen moeten lopen. tot onze knieƫn door het water, en dat een paar uur lang. Best vermoeiend, maar wel mooi. In de jungle is het verbazing wekkend koel. Dat merk je in eens als je door het open veld gaat lopen. Dan krijg je het echt warm!

Na de lunch kan ik bijna niet meer, mijn voeten zijn doorweekt, ik ben echt wel moe (ja ik weet ik ben een mietje). Als we bijna bij het dorp zijn, moeten we… wat denk je, door die modderpoel van eergisteren. Ach het maakt me eigenlijk ook niet echt meer uit, ik ben toch al echt smerig!

Er is niets zo fijn als een lekkere douche (nou ja douche, water met een bakje over je heen gooien). Daarna lekker op de veranda genieten van alles wat er voorbij komt lopen. Het is nog best druk in zo een klein dorpje!

21 juli Phnom Penh

We gaan dezelfde weg weer terug naar Phnom Penh, 3 uur met een bootje, 3 uur met een taxi… Ik hoop maar dat de chauffeur er staat als het bootje aanmeert, ik heb echt geen zin om in de middle of nowhere staan te wachten op iemand waarvan ik niet weet hoe laat ie komt. Gelukkig worden we gewoon netjes opgewacht. Alles is echt tot in de puntjes geregeld. Ik val in slaap in de auto… Het was vermoeiend, maar ik ben wel trots dat ik het heb gered… blaren op mijn voeten, maar voldaan.

Onze schoenen zien er niet uit, echt de goor voor woorden. Gelukkig willen ze ze in het hotel (Castle Hotel) wel voor een paar dollar schoon maken, samen met onze vreselijk ruikende jungle kleren…

22 juli Phnom Penh

Vandaag gaan we op city-tour door Phnom Penh. Onze gids lijkt in het begin vooral druk te zijn met zijn telefoon. We bezoeken de koninklijke paleizen, heel mooi. Keurig verzorgde tuinen. Daarna bezoeken we Tuol Sleng, de gevangenis waar veel mensen gemarteld werden tijdens het Rode Khmer regime, heel indruk wekkend. Onze gids waren we ineens kwijt (hij moest ff plassen, ja dat heb je). Als we hem weer gevonden hebben begint hij ineens honderd uit te vertellen. Hij is ongeveer net zo oud als wij die hele periode heeft hij bewust meegemaakt. Phoe best heftig. Hij doet ons haarfijn uit de doeken hoe het zover heeft kunnen komen. Echt heel interessant.

Als hij ons verder rondleid door het complex komt er een rare chinees ineens vragen of die hokjes de toiletten waren. Onze gids is helemaal uit het veld geslagen. Ik vertel heb dat dat de gevangenis is… Zegt hij “dat is ook klein” DUHHHHH…

Daarna gaan we naar de killing fields… hier word je stil van. Wat mensen elkaar kunnen aandoen.

’s avonds komen we in een restaurant terecht waar Apsara wordt opgevoerd… Wat een leuke verrassing. Blijkbaar zijn wij een van de weinige toeristen die geĆÆnteresseerd zijn wat er op het podium gebeurt. Gelukkig mogen we dichterbij gaan zitten, echt knap!

23 juli Battambang

Vandaag met Jimmy onze nieuwe gids en een chauffeur die geen Engels spreekt naar Battambang met de auto. Jimmy is echt grappig, hij lust zelfs drop hahaha.

We komen aan in een fantastisch groot hotel, super de luxe! We gaan nog even de markt bezichtigen. Eten een loempia met een bami soep, en het begint ineens te plenzen. Marcel helpt de mevrouw die ons eten maakt om de parasols in te klappen. Zelf is ze 1.40 meter en kan er eigenlijk niet goed bij. Koud kunstje voor Marcel, tot grote hilariteit van alle andere marktkoop vrouwen. We blijven maar even op de markt rondhangen tot het stopt met regenen. Ik heb ook maar even mijn nagels laten lakken.

24 juli Battambang

Vandaag staat een tochtje rond Battambang op het programma, Jimmy is nog in de leer als gids en mag dus ook mee, gezellig. We gaan eerst met de bamboetrein, nou ja trein, een bamboebedje met 2 assen die best hard gaat, je kunt je eigenlijk nergens aan vasthouden. Net de Efteling! En als er een tegenligger komt moet degene met het minste bagage (mensen/rijst) afstappen. Het bed en de assen worden eraf getild, en als we voorbij zijn word alles weer op de rails gezet. Dit moet je eens mee maken WHOEI!!!!

Daarna bezoeken we een palmwijn maker, iemand die iets met vecht vissen doet. We zien hoe ze rijstvellen maken voor de loempia’s. We proeven een soort zoete rijst klaargemaakt in stukke afgezaagde bamboe en zien hoe citroengras gewoon langs de weg groeit. Ook zien we hoe ze regen potten van beton maken. Daarna bezoeken we een krokodillenfarm. Echt heel interessant! Nog nooit zoveel krokodillen bij elkaar gezien.

Daarna gaan we naar de killing caves. Waar tijdens het Khmer regime afschuwelijke taferelen afspelen (mensen werden gewoon een diepe grot in gegooid!). Deze gids in net wat ouder dan wij zijn en heeft het nog op zijn netvlies gegrift staan wat er allemaal gebeurde. Phoe ze hebben daar nog wel wat te verwerken heel heftig allemaal! Maar ik ben wel blij dat ik ben geweest. De Cambodjanen lijken het ook heel prettig te vinden dat buitenstaanders interesse hebben in wat er zich allemaal heeft afgespeeld. Ze voelden zich in die periode best in de steek gelaten…

25 juli Siem Reap

Vandaag vertrekken we per boot naar Siem Reap… hmmm best een klein bootje, best veel mensen (bijna allemaal toeristen)… Best leuk al die rivier taferelen waar je langs vaart. Maar het duurt best lang en het gaat regenen dus dan moeten de gordijntjes dicht en zie je niets meer… 10 uur op een bootje. Volgende keer gaan we met de auto pfff. Als we aankomen staat er al iemand op de kant om ons op te halen, echt allemaal perfect geregeld. Nog even rijden naar de Lotus Lodge. Ik ben blij dat we er zijn.

26 juli Siem Reap

Het hoogtepunt van de reis staat vandaag op het programma (nou ja de rest was ook al fantastisch!). Angkor Wat… Dit ongelofelijke complex met weet ik veel hoeveel tempels is echt prachtig. Je kunt bijna niet stoppen met foto’s maken. En overal vlinders, ik heb nog nooit zoveel vlinder bij elkaar in het wild gezien, prachtig. De muur reliĆ«ffen zijn echt nog zo mooi, als je je bedenkt hoe oud alles is. Niet te geloven gewoon! ook bezoeken we Bayon, de overwinningstempel met allemaal gezichten, en nog allerlei kleinere tempels. Je raakt niet uitgekeken… Er zijn echt geen woorden voor.

’s Avonds bezoeken we nog een Apsara-dinner show. Ze hebben hier ook gewoon poffertjes lol! De show was echt heel mooi. Na afloop vonden alle Chinezen het blijkbaar nodig om het podium op te rennen, om foto’s te maken van… ja van wie eigenlijk. Je zou er plaatsvervangende schaamte van krijgen. Daarna nog even het centrum in gegaan. Siem Reap is echt heel anders dan de rest van Cambodja. Veel meer toeristen.

27 juli Siem Reap

Vandaag hebben we nog een extra excursie geboekt naar nog wat tempels die wat verder weg liggen. Een hele mooie roze met super beeldhouw werk (Banteay Srei). We klauteren naar de plek waar de stenen vandaan gekaald werden, dit was maar 3 kilometer de berg op. Na de Jungle trek in Chi Phat kunnen we alles hahaha.

28 juli Bangkok

We worden door een taxi naar de grens met Thailand gebracht (Aranyaprathet-Poipet). Het plan is om met de trein te gaan, maar na onze lange boottocht lijkt een lange treintocht ineens niet zo aantrekkelijk meer. Onze chauffeur vraagt ons hoe we vanaf de grens weer naar willen Bangkok gaan. Een vriend van hem heeft nl. een bedrijfje met mini busjes die die kant op gaan, hij kan wel regelen dat we bij de grens opgepikt worden. We stemmen in, lekker makkelijk hoeven we zelf niets te regelen. Hij belt zijn vriend op, zo gezegd zo gedaan.

Bij de grens aangekomen, staat de vriend ons al op te wachten. We worden geacht om meteen af te rekenen, hetgeen ik toch wel een beetje spannend vind… Weet ik veel wie deze knul is. Maar goed ik dacht bij mezelf als er echt wat mis is kan ik nog altijd via ons hotel de taxichauffeur achter halen. We krijgen een stickertje opgeplakt. De jongen (zie zijn officiĆ«le pasjes nog even laat zien) brengt ons naar het grens kantoor. We zijn nog net op tijd voor de hele grote drukte… We sluiten aan in de rij om een stempeltje te krijgen aan de Cambodjaanse grens. Eenmaal daar voorbij, moeten we de grens lopen over steken. Dat voelt heel raar, is volgens mij de eerste keer van mijn leven dat ik niet met de auto of via een luchthaven een land binnen ga.

We lopen door niemandsland, geen prettige aanblik. Volgens mij gebeuren hier veel dingen die het daglicht niet echt kunnen verdragen. We zien veel kinderen lijmsnuiven… echt een trieste aanblik. Het is echt een drukte vanjewelste. Mensen met spullen, handkarren en heel veel toeristen. Aan de Thaise grens mogen we nog eens in de rij staan. Hier lijkt het een stuk langer te gaan duren dan bij de vorige grens post. De jongen die ons de weg wees gaat even weg om nog meer mensen op te halen… prima, hij heeft een pasje waarmee hij snel de grens over en weer mag.

Eerst staan we in een lange rij buiten, als je denkt dat je er bijna bent als je binnen bent…. Jammer nog 10 keer zo veel mensen. 8 balies met rijen mensen., De mensen met een Thais paspoort hebben een eigen balie, die zijn er zo door heen. Bij de toeristen balies zitten voornamelijk nors kijkende mannen en vrouwen die je van top tot teen bekijken en alle pagina’s van je paspoort bestuderen. Er zijn mensen die geweigerd worden omdat hun visum niet in orde is. Op de een of andere manier wordt je daar toch wat zenuwachtig van. Na 2 uur zijn we eindelijk door de grens controle heen.

Aan de Thaise kant staat de jongen gelukkig op ons te wachten… Alles zal wel goed komen. We merken dat dit niet een heel klein bedrijfje is onze koffers worden in een pick-up geladen en wij stappen in een minibusje, we worden bij een restaurantje gedropt waar we nog even wat kunnen eten. Dit is het busjes verzamel punt. We wachten totdat er nog 6 busjes zijn aangekomen en worden herverdeeld over de busjes per bestemming. Het gaat allemaal redelijk vlot. Prima geregeld. We worden bij het Eastin hotel hartelijk begroet door de mensen van 333travel die we de week ervoor al gezien hadden.

29 juli Khao Yai

We worden met een taxi opgehaald om naar het busstation te gaan waar we de lokale bus nemen naar Khao Yai. Ik ben heel blij dat onze chauffeur de kaartjes haalt en ons bij de juiste bus dropt, want dat Thais daar kan ik echt geen wijs uit. Er zijn wek 90 balie waar je kaartjes kunt kopen naar diverse bestemmingen. Dit is denk ik het grootste busstation die ik ooit gezien heb!

Onze taxichauffeur instrueert de buschauffeur over waar wij eruit moeten… De bus stopt nl. op verschillende plaatsen. Wij krijgen nog drankjes is de bus. In Khao Yai staat onze nieuwe gids al op ons te wachten. We stappen in in flinke SUV. Onze gids blijkt helemaal Nederland fan te zijn lol… Hij hebt zelfs Nick en Simon in de auto draaien, hij is helemaal fan en kan alles meezingen. We komen in the greenery resort aan. Het is een groot complex aan de rand van het nationale park. De volgende dag gaan we het park in.

30 juli Khao Yai

De gids die ons gisteren kwam ophalen komt ons ’s morgens weer ophalen en geeft ons bloedzuiger sokken (die hadden we in Cambodja ook best wel kunnen gebruiken). We rijden eerst een stukje door het park. ineens staan er wat auto’s stil. Onze gids stopt ook en we kijken wat er aan de hand is… Er is een wilde olifant gespot. Ik heb ook zijn bil gezien! Wow het belooft een leuke dag te worden. Onze gids ken alle plekjes waar wilde dieren zich op houden, we zien makaken een soort herten een brul apen. Dan zetten we de auto aan de kant en gaan een stukje door de jungle lopen. Gelukkig hoeven we nu niet zo hard te lopen als in Cambodja, zodat je veel rustiger om je heen kunt kijken. We Zien heel veel vlinders, spinnen, sprinkhanen en nieren die een worm ontvoeren.

Na een aantal uur haalt onze gids de auto op met de fiets die hij vooraf had klaargezet op de plek waar we de jungle weer uit zouden komen… slim! Ondertussen krijgt Marcel een bloedzuiger aan zijn hand, gelukkig voel je er niets van, maar het blijft flink bloeden. Het is gelukkig goed gekomen šŸ™‚ We rijden nog een stukje door het park en we zien ook nog een neushoorn vogel. We hebben echt geluk vandaag, alle belangrijke dieren gezien!

Tegen de avond gaan we nog naar een landweggetje waar we wachten op de uittocht van de vleermuizen, ik weet niet goed wat ik me moet voorstellen, maar als ze beginnen te vliegen, tjonge, jonge het zijn er miljoenen! Je hoort het fladderen, het zijn er echt heel veel, wat een spektakel!

31 juli Bangkok

We gaan met een minibusje weer terug naar Bangkok. ’s Middags bezoeken we Wat Arun en Wat Pho wat een weelderige tempels echt heel mooi. We bezoeken nog even de chineese wijk. ’s Avonds gaan we eten bij de Blue Elefant. Als we proberen een tuk-tuk of een taxi terug naar ons hotel te vinden blijkt dat nog best lastig. Niemand weet precies waar ons hotel is een veel chauffeurs willen de rit niet eens aannemen. Eindelijk vinden we iemand die echt hopeloos verdwaald hahaha. Gelukkig herken ik ineens een van de hoge gebouwen en kan de chauffeur de goede richting in dirigeren. Volgens mij is de chauffeur heel blij dat i het gevonden heeft, hij werd al een beetje zenuwachtig…

1 augustus Bangkok

Op ons programma vandaag staat een kook-cursus. We worden opgehaald en we komen in een hele mooie afgesloten tuin met daarin de kook studio. We krijgen een schort om een een boekje met recepten kaartjes. We gaan vandaag een toetje van eendenei maken, kip gefrituurd in pandanbladeren, Tom Yam Kung (pittige soep) en groene curry.

Eerst krijgen we uitleg over alle gebruikte ingrediĆ«nten. We kunnen eraan ruiken en voelen. Dan gaan we nog even op traditionele wijze kokos noten raspen… best lastig. We beginnen met het toetje, lekker kledderen met ei. we maken een mengel. dit word voor ons gestoomd en we gaan verder met kip marineren die we in pandan bladeren gaan inpakken… Alle ingrediĆ«nten zijn al schoon gemaakt en in bakjes gestopt. Best lastig die pakketjes vouwen, dat vergt wel wat oefening.

Daarna gaan we de soep maken, we mogen zelf weren hoeveel pepertjes we erin doen… ik ben inmiddels wel wat gewend dus ik neem er 5, Marcel voelt zich ook dapper, die neemt er 4… Alle andere deelnemers durven er maar 2 lol. De kippakketjes worden voor ons gefrituurd terwijl wij de soep afmaken. Leuk hierna gaan we het zelf opeten jammie. Dit kan ik thuis ook wel maken!

Daarna gaan we zelf groene curry-pasta maken… stampen stampen stampen met de vijzen, maar het lukt best aardig! Het is echt goed gelukt. Na het eten van de curry wordt ons toetje terug gebracht, ziet er prachtig uit! Hierna krijgen we nog een foto mee naar huis. Baipai Thai Cooking, echt de moeite waard heel leuk!

’s Middags gaan we nog naar het aquarium, altijd leuk! en kopen we nog wat cadeautjes voor het thuis front… Morgen gaan we weer naar huis.

2 reacties aanThailand en Cambodja

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>